Hjerneskade

Hjernen indgår i al menneskelig aktivitet. En hjerneskade kan have store konsekvenser for vores fysiske, psykiske og sociale liv.

I Danmark lever over 120.000 mennesker med en hjerneskade og ikke to af hjerneskaderne er ens. Vi ved noget om, hvilke områder i hjernen, der styrer hvad. Men det er svært at forudsige en hjerneskades karakter og omfang.

En skade på hjernen kan opstå på flere måder. For eksempel ved at slå hovedet i en ulykke eller på grund af en blødning, en blodprop, iltmangel, en svulst eller en infektion.

Efter en hjerneskade kan det tage noget tid for både den ramte og de pårørende at fornemme, hvad der er ændret. Både mennesker med en skade på hjernen og de pårørende har øget risiko for at udvikle depression.

Hele familien bliver ramt, når man får en hjerneskade

Det påvirker hele familien, når et familiemedlem får en hjerneskade. Det kan få betydning for helbredet hos de pårørende, der er i risiko for at udvikle symptomer på angst og depression.

Emne: Forskning, Hjerneskade, Pårørende
Illustration: Christian Erfurt | Unsplash

En ny hverdag med hjerneskade

Det er svært at forudsige følgerne af en hjerneskade, både for den ramte og de pårørende. Man skal lære sig selv og hinanden at kende på en ny måde, og det tager tid. Bliv klogere på følgerne efter en hjerneskade, og hvordan man kan få hjælp til at genoptræne forbindelser i hjernen og indrette sit liv på nye betingelser.

Emne: Hjerneskade, Pårørende, Sorg og traumer