Psykologer hjælper mennesker med akutte psykiske problemer. Det kan være mennesker, som har været udsat for langvarig personlig belastning, mennesker der befinder sig i en livskrise og/eller personer, der af den ene eller anden grund ønsker at udvikle sig.
Få svar på spørgsmål om hvad en psykolog kan hjælpe med om dine første besøg hos psykologen, om priser og om børn i psykologbehandling. Og se også hvad erhvervspsykologer og psykologer i psykiatrien beskæftiger sig med.
Hvad hjælper en psykolog med?
Psykologerne arbejder både med enkeltpersoner, grupper og organisationer. De hjælper deres klienter gennem rådgivning, vejledning, samtaler, udredning, udfærdigelse af erklæringer, gennemførelse af konkrete udviklingsforløb mv.
Du kan i nogle tilfælde få en henvisning fra din læge, men du kan også selv henvende dig til en psykolog, også selv om du er i tvivl om det egentlig er nødvendigt.
På psykologeridanmark.dk finder du selvstændige psykologer, der enten arbejder med private eller med organisationer/erhverv. Alle er medlemmer af Dansk Psykolog Forening, og du kan slå psykologer op, med de kvalifikationer, ventetider, geografisk placering, der passer dig. Hvis du har en henvisning fra en læge, kan du finde psykologer med ydernummer, ved at sætte hak i ‘Med lægehenvisning’.
Hvad sker der ved første konsultation?
Du kan få hjælp hos en privatpraktiserende psykolog, de vil normalt tage en indledende samtale. Nogle gange er en enkelt samtale nok. Andre gange vil man sammen med psykologen planlægge et længere behandlings- og/eller udviklingsforløb. I reglen varer en samtale mellem 45-60 minutter.
Første konsultation vil i reglen være en indledende forventningsafstemning mellem dig og psykologen, hvor I sammen når til enighed om formål og mening med forløbet samt rammerne for det. Og I kan aftale, hvilke problemstillinger/temaer, der skal arbejdes med, og hvilken forandring du ønsker.
Hvordan psykologen hjælper sine klienter, er meget forskelligt. Der findes flere forskellige terapeutiske retninger inden for psykoterapi, og psykologer bruger typisk forskellige metoder og tilgange i deres professionelle arbejde. Det kan være en god idé at overveje, hvilken type behandling, du har mest lyst til at arbejde med. Forskningen peger på, at de forskellige terapeutiske metoder kan give lige god effekt, men derfor kan du godt som klient have nogle præferencer for, hvordan du bedst kan lide at arbejde med din egen udvikling. Ofte vil psykologen kunne afstemme den terapeutiske retning efter dine behov.
Hvad sker der i behandlingsforløbet?
Behandlings- og udviklingsforløb kan foregå på mange forskellige måder. Gennem undersøgelser, test, behandlinger, træning, rådgivning og undervisning kan du få hjælp til at nå til en dybere forståelse af et problem og derigennem afsøge ønsker og muligheder for forandring.
Dit udbytte af psykologhjælpen vil ofte hænge sammen på det man kalder ‘den terapeutiske alliance’ mellem dig og og psykologen. Med det menes om I er enige om formålet med behandlingen/forløbet, om I kan samarbejde og om du føler dig tryg og samtidig tilpas udfordret.
Tavshedspligt
Psykologer har tavshedspligt. Du kan derfor have tillid til, at de oplysninger, du giver psykologen, ikke gives videre til andre. Information om, at du har besøgt en psykolog, er også dækket af tavshedspligten.
Der findes dog undtagelser til tavshedspligten. Hvis psykologen fx får mistanke om mistrivsel hos børn og unge, så indtræder underretningspligten. Underretningspligt medfører at tavshedspligten bliver tilsidesat. Læs mere om behandling af børn og underretningspligt nedenfor.