Ældre

Alderdommen er skrøbelig, fordi det er der, vi mister mennesker, vi elsker, vi bliver syge og måske ensomme. Vi indgår ikke på samme måde i sociale fællesskaber, som da vi var yngre og gik på arbejde og havde et aktivt fritidsliv. Vi kan savne, at der er brug for os.

Måske ser vi tilbage på vores liv og fortryder noget, vi har sagt og gjort, som vi ikke kan ændre. Det kan være svært. Samtidig kan vi opleve at få et nyt forhold til vores voksne børn, når vi bliver bedsteforældre og kan hjælpe til i hverdagen – og give vores erfaringer videre.

Der er stor forskel på, hvad vi kan fysisk og mentalt, når vi bliver ældre, men også på, hvilke forventninger vi har til vores liv som ældre.

Når ældre bliver ramt af sorg

Ældre mennesker oplever hyppigt at miste tætte personer til døden, men det betyder ikke, at sorgen efter tabet bliver lettere. Ældre efterladte kan også opleve kompliceret og funktionsnedsættende sorg, men der er hjælp at hente.

Emne: Ældre, Sorg og traumer

Hvordan kan man forstå og håndtere ensomhed?

Ensomhed er et stigende problem, men det er ofte forbundet med stigma og skam. Det kan desværre afholde mange fra at række ud og søge hjælp. Ensomhed opstår i et samspil af både ydre omstændigheder og psykologiske faktorer. Kortvarig ensomhed er normalt og en del af livet, og kan i bedste fald motivere til øget social aktivitet. Men langvarig ensomhed kan være skadeligt for ens mentale helbred.

Emne: Ældre, Børn og familie, Mental sundhed

Sådan sikrer du et godt samarbejde med plejehjemmet

Pårørende kan igen besøge landets plejehjem og være en del af et vigtigt samarbejde med beboer og personale. Et godt samarbejde med personalet er ikke en selvfølge, men afgørende for, at både pårørende og beboer føler sig trygge. Som pårørende kan man bidrage til en god dialog.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende

Når et familiemedlem flytter på plejehjem

Der kan være mange stærke følelser forbundet med, at et familiemedlem flytter på plejehjem. Få mere viden om, hvad man typisk går igennem, og hvad man bør være opmærksom på.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende
Demens

Pårørende til demens

Det kan gøre ondt og være frustrerende - både for den, der er ramt af demens og for de pårørende, når sygdommen forandrer den måde, man er vant til at være sammen på. Hvis man er tæt på demens, kan man få brug for hjælp og støtte, så man undgår fysisk og psykisk nedslidning.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende
alt om psykologi

10 tegn på demens

Et af de første tegn på, at man er ved at udvikle demens er, at mentale funktioner som hukommelse, koncentration, rumopfattelse sprogfærdighed eller problemløsning begynder at svigte.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende
alt om psykologi

Hvad er en god alderdom?

Vi bliver ældre og ældre, og heldigvis lever de fleste mennesker gode liv til det sidste trods de skavanker, der følger med at blive gammel. Men der er stor forskel på, hvad vi kan fysisk og mentalt, når vi bliver ældre - og på, hvilke forventninger vi har til vores liv som ældre.

Emne: Ældre
Illustration: Tim Doerfler | Unsplash

Hvad er demens?

Det er en myte, at demens er en naturlig følge af at blive ældre. Alle mennesker ændrer sig i takt med, at de bliver ældre, og selv om man oplever, at hukommelsen svigter, behøver man ikke at lide af demens.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende