Bipolar lidelse

En bipolar lidelse er som regel livslang og rammer 1-2 procent af den danske befolkning. Mennesker med bipolar lidelse svinger mellem depressive og maniske episoder, hvor de enten er ekstremt opstemte og aktive – eller nedtrykte og uden energi.

Nogle oplever at kunne fungere næsten normalt imellem episoderne. Andre er plagede af symptomer stort set hele tiden og har svært ved at fungere i hverdagen. For at få stillet diagnosen bipolar lidelse skal man have fremtrædende symptomer over en længere periode.

Illustration: Kulli Kittus | Unsplash

Pårørende til en person med bipolar lidelse

Som pårørende til en person med bipolar lidelse kan det være svært at forstå og forholde sig til de ændringer, der sker med ens nærmeste i de forskellige faser af sygdommen. Angst, usikkerhed, sorg, irritabilitet og afmagt er almindelige reaktioner.

Emne: Bipolar lidelse, Pårørende

Identitet og selvværd hos mennesker med bipolar lidelse

Bipolar lidelse er kendetegnet ved perioder med ekstreme skift i humør og energi. Og et skift i den enkeltes opfattelse af sig selv og omverdenen: Fra høj selvfølelse i maniske perioder til lav selvfølelse i depressive perioder. Bipolar lidelse debuterer ofte i den tidlige ungdom og kan forstyrre dannelsen af identiteten.

Emne: Bipolar lidelse
Alt om psykologi

Hvad er psykose?

Der er forskel på, hvor sårbare vi er for at få en psykose. Men vi kan alle blive psykotiske, hvis vi bliver udsat for tilstrækkelig belastning i forhold til, hvad vi kan håndtere psykisk.

Emne: Bipolar lidelse, Forside, Misbrugslidelser, Skizofreni, Stress
Illustration: Logan Weawer | Unsplash

Hvad er bipolar lidelse?

Når man har bipolar lidelse, svinger man typisk mellem maniske og depressive episoder, hvor man i nogle perioder er overdrevent energisk, opstemt og udfarende - og i andre nedtrykt og fuld af urimelige selvbebrejdelser. Episoderne er en stor belastning, også for de nærmeste, og det kan være svært for mennesker med bipolar lidelse at opretholde et socialt liv, tage en uddannelse eller gå på arbejde.

Emne: Bipolar lidelse