Borderline

Borderline er det almindelige ord for en emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse. Tilstanden kan komme til udtryk på mange måder.

Når man har borderline, har man problemer med at regulere sine impulser og svært ved at forstå sine egne og andres reaktioner. Forholdet til andre er kaotisk. Man føler sig typisk usikker på, hvem man er og tom indeni. Det kan hos nogle føre til selvdestruktiv adfærd og selvmordsforsøg.

Diagnosen bliver typisk stillet i ungdomsårene og behandles primært med samtaleterapi. Langt de fleste har gavn af behandling og mange, der får stillet diagnosen som ung, får det bedre med årene og kan leve et normalt liv med stabile relationer.

Illustration: Canva

Hvordan behandler man borderline personlighedsforstyrrelse?

Borderline personlighedsforstyrrelse kan psykoterapeutisk behandles på flere forskellige måder. Metoderne har blandt andet fokus på at give personer med diagnosen en bedre forståelse af følelser hos både sig selv og andre. Derudover kan man som pårørende også gøre en del for at hjælpe personer med borderline.

Emne: Borderline, Pårørende
Modelfoto: Canva

Hvornår er man personlighedsforstyrret?

Til januar 2022 træder det nye diagnosesystem ICD-11 i kraft, der bl.a. ændrer diagnosen for personlighedsforstyrrelser. Lidelsen bliver både navngivet og vurderet på en ny måde.

Emne: Borderline
alt om psykologi

Personlighedsforstyrrelser hos unge

Ofte viser personlighedsforstyrrelser sig i ungdommen eller den tidlige voksenalder. Men mange har været skeptiske over at bruge diagnosen på unge. En korrekt diagnose kan dog have stor betydning for den rette behandling og prognose.

Emne: Borderline, Unge

6 myter om borderline

Det er en myte, at borderline er en kronisk lidelse. I dag har vi flere effektive metoder til at behandle borderline - ligesom lidelsen kan komme til udtryk på forskellige måder over tid. Det er også en myte, at mennesker med borderline personlighedsforstyrrelse ikke kan finde ud af at elske.

Emne: Borderline
Illustration: Dipqi Ghozali | Unsplash

Hvad er en personlighedsforstyrrelse?

Vi har alle en personlighed, nogle typiske træk, som andre vil beskrive os med. Når man har en personlighedsforstyrrelse er nogle af disse træk så ekstreme og ufleksible, at man har problemer med fx tæt kontakt til andre mennesker, eller at klare sig selv. Lidelsen kan behandles.

Emne: Borderline
Illustration: Ihor Malytskyi | Unsplash

Hvad er borderline?

Kan borderline behandles? Det korte svar er ja. Hvor man tidligere så ret pessimistisk på behandlingsmulighederne, er der i de seneste årtier sket så meget på området, at der findes behandlingsmetoder, som langt de fleste vil have gavn af.

Emne: Borderline