Selvskade - cutting

Den mest udbredte form for selvskade blandt unge er at skære i sig selv, også kaldet cutting. Der er tale om handlinger, hvor man bevidst påfører sig selv fysisk skade og smerte.

Det kan være svært at forstå, at man kan finde på at skade sig selv med vilje, men cutting har et formål – også selv om dem, der cutter, ikke altid er bevidste om, hvorfor de gør det.

De unge oplever, at den indre psykiske smerte forvandles til en mere håndterbar, fysisk smerte. Men det er en kortsigtet løsning og gør ingen forskel i forhold til det, der er rigtig svært. Hvis man skærer i sig selv, er det vigtigt at søge hjælp.

alt om psykologi

6 myter om cutting

Mange unge piger og drenge, der skærer i sig selv, skjuler, at de cutter og oplever det som meget skamfuldt. Det passer heller ikke, at det kun er nogle særlige mennesker, der cutter.

Emne: Selvskade - cutting
Illustration: Elia Pellegrini | Unsplash

Hvad er cutting?

Unge piger og drenge skærer ikke i sig selv for at få opmærksomhed. De fleste skjuler, at de cutter, fordi de skammer sig. Bliv klogere på cutting - og hvad man som forælder kan gøre for at hjælpe den unge til at få det bedre.

Emne: Pårørende, Selvskade - cutting
Illustration: Amir Hosseini | Unsplash

Jeg skærer i mig selv

Det kan være svært at fortælle, at man cutter til sine forældre eller andre tæt på. Måske skammer du dig eller er nervøs for, om de bliver vrede? Det er vigtigt at tale med nogen om, at du cutter. Du kan eventuelt vise dem den her artikel. Så har I noget at snakke ud fra.

Emne: Pårørende, Selvskade - cutting, Unge