Depression

Mange oplever en depression i løbet af deres liv – eller kender nogen, der bliver ramt af lidelsen. Er man deprimeret påvirker det blandt andet ens koncentration og livslyst. Man kan ikke bare ‘tage sig sammen’ eller tænke lidt mere positivt.

Lidelsen findes i forskellige former og sværhedsgrader: Fra den måske lettere vinterdepression til den svære grad med psykotiske symptomer. Her kan du læse om de forskellige former.

Det kan være en alvorlig tilstand, så det er vigtigt at søge behandling. Især hvis man lider af moderat eller svær depression. Selv i en svær grad kan depressionen behandles, og man kan få det godt igen.

Illustration: Micheile dot com | Unsplash

Hvorfor får nogen depressioner og andre ikke?

Det er velkendt, at depressive perioder ofte kommer efter en belastende periode, og man ved også, at hvis man én gang har haft depression, så er det mere sandsynligt, at man får det igen. Samtidig er det evident, at samme belastende begivenheder for nogen fører til depression og for andre ikke.

Emne: Depression
Illustration: Rebe Pascual | Unsplash

Tankemylder: Hvad kan jeg selv gøre?

Vi bekymrer os. Det er en naturlig del af det at være menneske. Men tendensen til at bekymre sig kan udvikle sig til en negativ spiral, hvor tankerne myldrer rundt i hovedet, og vi har svært ved at komme i gang med opgaver, slappe af eller falde i søvn. Få fire enkle øvelser til at få ro på tankemylderet.

Emne: Angst, Depression, Mental sundhed
Alt om psykologi

Kort om forskning og depression

Forskningen har ikke et entydig svar på, hvorfor nogle mennesker får en depression, men alt tyder på, at det er et komplekst samspil mellem sociale, miljømæssige, psykiske og biologiske faktorer

Emne: Depression, Forskning

En psykisk lidelse rammer hele familien

Når et menneske vi elsker og holder af har det psykisk svært, vil vi gøre alt for at hjælpe. Men som pårørende til psykisk lidelse er det er svært at vide, hvordan vi bedst hjælper. Samtidig forandrer lidelsen typisk vores forhold til vores nærmeste, og vi oplever måske både sorg, afmagt og frustration. Som pårørende er vi i risiko for at blive overbelastede, og det er derfor vigtigt at søge viden og hjælp - og ikke mindst huske selv at tanke op.

Emne: ADHD, Angst, Depression, Pårørende, Skizofreni, Stress
Illustration: Valentin Salja | Unsplash

Mænd kan også få en depression

Mange mænd reagerer og kommunikerer anderledes end kvinder, når de oplever symptomer på depression. De bliver måske aggressive, trækker sig fra relationer og forsvinder ind i arbejdsnarkomani. Det kan være svært at vide, hvordan man skal kommunikere med mænd omkring deres problemer - og at hjælpe dem.

Emne: Depression
Alt om psykologi

Friluftsterapi: Naturen som kur mod stress og angst

Naturen kan bruges som en del af behandlingen, når et menneske lider af stress, angst, depression og traumer. Forskning viser nemlig, at lige så snart vi træder ud i det grønne, så gavner det både vores fysiske og psykiske helbred. I dag bruges natur-terapi bl.a. til at behandle mennesker, der lider af stress

Emne: Angst, Depression, Forskning, Stress

Tal med dine børn om, at du har det psykisk svært

Hvad gør man som forælder, når man har det psykisk svært eller bliver syg og er i tvivl om, hvor meget man skal fortælle sit barn om situationen – og ikke mindst, hvordan man hjælper sit barn? Få guide til, hvordan man som forælder kan forberede sig på svære samtaler.

Emne: Angst, Børn og familie, Depression, Pårørende, Stress
Illustration: Aditya Vyas | Unsplash

Hvad er vinterdepression?

Vinterdepressioner har det med at komme igen år efter år. Man bliver træt og energiforladt ud over det sædvanlige, og mange bliver også triste. Terapi med lys og sund livsstil hjælper, ligesom man kan undgå depressioner, hvis man forstår, hvorfor man bliver ramt.

Emne: Depression
Alt om psykologi

Hvad er depression?

Vi kan alle have svære perioder med dårligt humør. En depression er anderledes. Man er ramt af en gennemgribende nedtrykthed, manglende interesse eller energi. Fælles for mennesker med en depression er, at de ikke bare kan tage sig sammen og være glade eller tænke anderledes.

Emne: Depression

Hvad er fødselsdepression?

Det kan være tabubelagt at tale åbent om, at man har det svært som ny mor eller far, og det kan gøre det svært at bede om hjælp. Det er vigtigt at søge hjælp, og der er god støtte at få, hvis man er ramt af fødselsdepression.

Emne: Depression