Angst

Angst er den psykiske lidelse i Danmark, som flest mennesker lider af. Både børn, unge og voksne kan blive ramt af lidelsen, som kan vise sig på meget forskellige måder – både som kropslige og psykiske symptomer.

For nogle kommer angsten som intense reaktioner på særlige tidspunkter. For andre er den til stede hele tiden. Lidelsen kan påvirke vores adfærd, og den kan vokse sig så stor, at det går ud over hverdagen og vores sociale liv.

Der er mange årsager til, at man udvikler angst, men lidelsen kan behandles. De fleste kan slippe helt af med angsten eller reducere den, så de kan leve med den. Læs her om forskellige former for angst og hvordan de kan behandles.

Hvad er generaliseret angst?

Alle bekymrer sig en gang imellem, især når man står i svære situationer i ens liv. Men hvis ens bekymringer er der næsten konstant og fylder så meget, at det påvirker ens livskvalitet eller evne til at fungere i hverdagen, kan det være, at man lider af generaliseret angst.

Emne: Angst

Genåbningsangst

Det er slet ikke så nemt at vende tilbage til det normale liv efter en lang periode med smittefare og corona-restriktioner. Genåbning og tilbagevenden kan trigge en særlig form for angst og stress.

Emne: Angst, Corona

OCD med voldelige eller seksuelle tvangstanker

Lidelsen OCD har en tendens til at fylde mere og mere, hvis man går længe uden behandling. Det kræver mod at åbne op om tvangstanker, men der er gode muligheder for behandling.

Emne: Angst, OCD

Hvad er helbredsangst?

Coronakrisen gør mange af os bekymrede for sygdom. Det er helt normalt, så længe det er forbigående. Men det er vigtigt at reagere, hvis tankerne bliver for forstyrrende eller påtrængende. Heldigvis kan helbredsangst behandles.

Emne: Angst, Corona
Illustration: Kazi Mizan | Unsplash

OCD – en form for tankefobi

Det, der adskiller mennesker med OCD fra mennesker uden OCD, er som oftest ikke typen eller mængden af tanker, men snarere i hvor høj grad, man kan rumme at have de ubehagelige tanker.

Emne: Angst, OCD
Illustration: Tobias Rademacher | Unsplash

Hvad er klimaangst?

Når nye fænomener opstår, kan nye angstformer også opstå. Det har vi set med coronakrisen og klimaangst. Men kan man passe godt på klimaet og samtidig forhindre klimaangst? Få psykologens fem gode råd.

Emne: Angst

Præstationsangst og studieliv

Præstationsangst handler om angsten for at falde igennem eller begå fejl. Det kan komme til udtryk på forskellige måder, men fælles er, at det kan have store konsekvenser for den, det rammer. Få her nogle bud på, hvordan man kan håndtere det.

Emne: Angst
alt om psykologi

Øger coronakrisen risiko for OCD?

Vi vasker og spritter hænder som aldrig før. Men kan vi komme til at spritte så meget og have så stort fokus på fuldstændig renlighed, at nogle mennesker risikerer at udvikle OCD?

Emne: Angst, Corona, OCD

Sådan taler du med dit barn om coronavirussen

Coronavirussen fylder meget i medier, samtaler og i skoler og børnehavers håndtering af kram, håndvask og håndsprit. Det kan let gøre børn bekymrede. Bliv rustet som forælder til at snakke med dit barn om emnet.

Emne: Angst, Børn og familie, Corona, Mental sundhed
Alt om psykologi

Angst: Sådan opdager og hjælper du unge med angst

Mere end hver tredje unge, der har en angstlidelse, holder den skjult for omverdenen. Dermed får de ikke hjælp. Her får du gode råd til, hvordan du som forælder, lærer eller anden voksen opdager angst hos unge - og hvordan du hjælper dem videre.

Emne: Angst, Børn og familie, Pårørende, Unge

Socialfobi: Angsten for sociale sammenhænge

De fleste har prøvet at få hjertebanken og svedige håndflader i forbindelse med at tale i en større forsamling eller gå til eksamen, men somme tider kan bekymringerne for at indgå i sociale sammenhænge udvikle sig til angst. Læs mere om, hvad socialfobi er, og hvordan du kan få den til at fylde mindre.

Emne: Angst, Pårørende
Illustration: Zohre Nemati | Unsplash

Angstanfald – hvad gør jeg?

Det er ikke ualmindeligt at få et angstanfald i løbet af sit liv. Det kan opstå, hvis man gennem længere tid har været belastet. Men hvad gør man, hvis man pludselig får et angstanfald? Her er fem gode råd.

Emne: Angst, Mental sundhed
Illustration: Kayla Koss | Unsplash

Sygdomsangst: når angsten for sygdom tager over

Sygdom og død er øverst på listen over trusler, der truer vores overlevelse. Langt de fleste af os lever med risiko for sygdom, uden at det har overtaget og styrer vores liv. Men for 85.000 danskere har angsten for sygdom taget over. Det kan være yderst pinsomt og invaliderende, men der er råd forude.

Emne: Angst
Illustration: Jonny Caspari | Unsplash

OCD: Du er ikke mærkelig

OCD viser sig på en måde, som gør, at mange OCD-ramte skammer sig og ikke opsøger behandling. Men det har betydning for sværhedsgraden af lidelsen, hvor længe man går med den ubehandlet. Derfor er det vigtigt, at man udfordrer de strategier, der vedligeholder OCD-symptomerne.

Emne: Angst, OCD
Illustration: Rebe Pascual | Unsplash

Tankemylder: Hvad kan jeg selv gøre?

Vi bekymrer os. Det er en naturlig del af det at være menneske. Men tendensen til at bekymre sig kan udvikle sig til en negativ spiral, hvor tankerne myldrer rundt i hovedet, og vi har svært ved at komme i gang med opgaver, slappe af eller falde i søvn. Få fire enkle øvelser til at få ro på tankemylderet.

Emne: Angst, Depression, Mental sundhed
Vrede børn

Forskning: Forældre kan hjælpe deres børn ud af angsten

Forældre er nøglepersoner, når børn og unge skal behandles for angst, viser forskning og klinisk praksis. Når behandlingen af angste børn sker via undervisning og oplæring af forældrene, bliver størstedelen af børnene fri af deres angst.

Emne: Angst, Forskning
alt om psykologi

Kort om forskning og angst

Angst opstår på baggrund af en række komplekse risikofaktorer som fx genetik, personlighed og sociale faktorer. Forskningen viser, at angst kan behandles, og psykoterapi har positiv effekt.

Emne: Angst, Forskning

En psykisk lidelse rammer hele familien

Når et menneske vi elsker og holder af har det psykisk svært, vil vi gøre alt for at hjælpe. Men som pårørende til psykisk lidelse er det er svært at vide, hvordan vi bedst hjælper. Samtidig forandrer lidelsen typisk vores forhold til vores nærmeste, og vi oplever måske både sorg, afmagt og frustration. Som pårørende er vi i risiko for at blive overbelastede, og det er derfor vigtigt at søge viden og hjælp - og ikke mindst huske selv at tanke op.

Emne: ADHD, Angst, Depression, Pårørende, Skizofreni, Stress