Pårørende

Når nogen vi holder af bliver ramt af depression eller stress, vil vi som pårørende gerne hjælpe. Vi vil også gerne forstå og skabe mening i den nye situation. Men hvordan hjælper vi bedst? Og hvad stiller man op med sine egne følelser af afmagt og frustration?

Vi kan nemt falde i den fælde, hvor vi gerne vil fikse det. Eller vi fristes til at fortælle, hvad vi synes, den anden burde gøre eller tænke.

Det kan være svært at være pårørende til personer med en psykisk lidelse, og det er vigtigt at man passer på sig selv og finder tid til at tilgodese sine egne behov.

Illustration: Remi Walle | Unsplash

Inddrag pårørende i behandlingen af stress

Når en person i familien får stress, bliver de pårørende også påvirket. I forbindelse med behandlingen af stress kan der være flere fordele ved at inddrage familien i stressforløbet.

Emne: Pårørende, Stress
Illustration: Kulli Kittus | Unsplash

Pårørende til en person med bipolar lidelse

Som pårørende til en person med bipolar lidelse kan det være svært at forstå og forholde sig til de ændringer, der sker med ens nærmeste i de forskellige faser af sygdommen. Angst, usikkerhed, sorg, irritabilitet og afmagt er almindelige reaktioner.

Emne: Bipolar lidelse, Pårørende
Illustration: Canva

Hvordan behandler man borderline personlighedsforstyrrelse?

Borderline personlighedsforstyrrelse kan psykoterapeutisk behandles på flere forskellige måder. Metoderne har blandt andet fokus på at give personer med diagnosen en bedre forståelse af følelser hos både sig selv og andre. Derudover kan man som pårørende også gøre en del for at hjælpe personer med borderline.

Emne: Borderline, Pårørende

Den første kærestesorg

Alle kan blive ramt af kærestesorg. Særligt første gang kan gøre ondt og være en voldsom oplevelse. For at komme igennem det kan man forsøge at være sin egen bedste ven og lære noget af det.

Emne: Parforhold, Pårørende, Sorg og traumer

Når alvorlig sygdom rammer ens barn

Det er en stor omvæltning for hele familien, når et barn bliver ramt af alvorlig eller kronisk sygdom. Både barn, søskende og forældre bliver påvirket. Der er mulighed for at søge hjælp og støtte.

Emne: Børn og familie, Pårørende, Sorg og traumer
alt om psykologi

Psykiske reaktioner på kræft

En kræftsygdom kan være en stor psykisk belastning. Det er naturligt at reagere. Men hvordan reagerer man typisk? Og hvornår kan man have gavn af støtte eller psykologhjælp?

Emne: Mental sundhed, Pårørende

Sådan sikrer du et godt samarbejde med plejehjemmet

Pårørende kan igen besøge landets plejehjem og være en del af et vigtigt samarbejde med beboer og personale. Et godt samarbejde med personalet er ikke en selvfølge, men afgørende for, at både pårørende og beboer føler sig trygge. Som pårørende kan man bidrage til en god dialog.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende

Ældre har overkommet kriser før og ved, der er håb

Det er forståeligt, at vi bekymrer os om vores ældre familiemedlemmer i coronakrisen. Og er særligt opmærksomme på, hvordan de har det. Samtidig bør vi huske, at mange ældre har overkommet kriser før og ved, der kommer bedre tider. Det kan vi andre lære af.

Emne: Corona, Pårørende
alt om psykologi

Sorg i coronaens tid

Mange oplever i øjeblikket at miste job, socialt liv og sikkerhed. Og måske tragiske dødsfald. Under coronakrisen kan tab være så hyppige, at vi ikke når at mærke efter, hvad det gør ved os. Her er råd til at forsøge at håndtere sorgen.

Emne: Corona, Pårørende, Sorg og traumer

Når et familiemedlem flytter på plejehjem

Der kan være mange stærke følelser forbundet med, at et familiemedlem flytter på plejehjem. Få mere viden om, hvad man typisk går igennem, og hvad man bør være opmærksom på.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende

Nybagte mødre bekymrer sig ofte: Sådan kan du hjælpe

Det er en gave at blive mor, men med glæden følger bekymringer. Forskning viser, at det påvirker kvinders selvværd negativt at blive mor. Læs her, hvordan du kan støtte de nybagte mødre i dit liv.

Emne: Børn og familie, Forskning, Mental sundhed, Pårørende
Illustration: William Krause | Unsplash

Er dine forældre mere optagede af sig selv end af dig?

Børn af forældre med narcissistisk personlighedsforstyrrelse kæmper ofte med skyld, skam og dårligt selvværd - også som voksne. Læs her, hvad du som voksen kan gøre for at passe på dig selv og skabe en mindre skadelig relation til dine forældre.

Emne: Børn og familie, Mental sundhed, Pårørende
Alt om psykologi

Angst: Sådan opdager og hjælper du unge med angst

Mere end hver tredje unge, der har en angstlidelse, holder den skjult for omverdenen. Dermed får de ikke hjælp. Her får du gode råd til, hvordan du som forælder, lærer eller anden voksen opdager angst hos unge - og hvordan du hjælper dem videre.

Emne: Angst, Børn og familie, Pårørende, Unge

Socialfobi: Angsten for sociale sammenhænge

De fleste har prøvet at få hjertebanken og svedige håndflader i forbindelse med at tale i en større forsamling eller gå til eksamen, men somme tider kan bekymringerne for at indgå i sociale sammenhænge udvikle sig til angst. Læs mere om, hvad socialfobi er, og hvordan du kan få den til at fylde mindre.

Emne: Angst, Pårørende

Hele familien bliver ramt, når man får en hjerneskade

Det påvirker hele familien, når et familiemedlem får en hjerneskade. Det kan få betydning for helbredet hos de pårørende, der er i risiko for at udvikle symptomer på angst og depression.

Emne: Forskning, Hjerneskade, Pårørende
Demens

Pårørende til demens

Det kan gøre ondt og være frustrerende - både for den, der er ramt af demens og for de pårørende, når sygdommen forandrer den måde, man er vant til at være sammen på. Hvis man er tæt på demens, kan man få brug for hjælp og støtte, så man undgår fysisk og psykisk nedslidning.

Emne: Ældre, Demens, Pårørende