Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge stress?

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge stress?

Vi er alle sammen forskellige - også når det gælder behandling og forebyggelse af stress. Nogen har gavn af afspænding. For andre hjælper det at få mere struktur på hverdagen. Læs her, og få inspiration til en metode, der passer til dig.

Illustration: Radu Florin | Unsplash

Der er stor forskel på den indsats, der skal til for at forebygge stress og på, hvordan stress behandles. De tiltag, der forebygger stress, er ikke altid tilstrækkelige eller endda hensigtsmæssige, når man først er ramt af stress.

Hvis du oplever alvorlig stress, er det ikke sikkert, det hjælper dig at gå en tur i skoven eller få bedre overblik over dine gøremål. Hvis du er moderat stresset, kan en god travetur til gengæld være en glimrende måde at tage toppen af anspændthed – eller give dig en tiltrængt pause fra bekymringer i privatlivet, der ellers kunne udløse stress.

6 enkle vaner, der kan hjælpe med forebygge stress:

• Hold dig i god fysisk form og dyrk motion – gerne i naturen

• Brug tid på gode og nære relationer, både arbejdsmæssigt og privat

• Gør én ting ad gangen, og begræns din tid med mail til et eller flere faste tidspunkter i løbet af arbejdsdagen

• Drop skærmaktiviteter mindst en dag om ugen – og helt i ferier

• Drop skærmbrug og for meget kunstigt lys efter solnedgang. Hjernen bruger det naturlige sollys til at styre din krops døgnrytme

• Få din nattesøvn og gå gerne tidligt i seng. Du bliver mest udhvilet af den søvn, du får før midnat

Samfundet og arbejdspladsen har et stort ansvar for at forebygge stress, og du har også et ansvar for at give udtryk for, hvor dine grænser går.

Krop og nerver i balance

Når man først er ramt af stress, kan det være nødvendigt med en hel eller delvis sygemelding. Men det er det ikke altid. Det kommer helt an på stresstilstandens årsag og grad. Vi er sjældent selv de bedste til at vurdere, om vi skal sygemeldes. Derfor er det en god idé enten at tale med din praktiserende læge, dine nærmeste eller en psykolog om din situation.

Læs også: Hvad er stress?

Ved alvorlig stress er en sygemelding ikke altid nok i sig selv. Der kan være behov for en aktiv indsats for at få krop og nervesystem bragt i balance. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du ikke begynder at få det bedre i løbet af kort tid, kan det være nødvendigt med professionel hjælp.

Tjekker mails hvert femte minut

Det kan paradoksalt nok være stressende at være sygemeldt med stress. Mange bekymrer sig og har dårlig samvittighed over for arbejdspladsen. Man kan også have brug for vejledning i, hvordan man skaber ro i krop og sind – og til at komme ud af uhensigtsmæssige vaner, der nemt opstår, når man oplever stress. Vi springer træningen over, spiser usundt eller tjekker mails hvert femte minut, når vi egentlig har brug for at koble af.

Mange synes, det er svært at skulle opsøge en psykolog eller en anden professionel for at få hjælp til tilstanden. Det kan føles som et nederlag, og måske er du ikke vant til at tale åbent om, hvordan du har det. Du kan se på det som en måde at tage ansvar for dig selv – og husk også, at det er vigtigt at finde en psykolog, som du oplever at have en god relation til.

Lær at håndtere stress

Når du bliver behandlet for stress, lærer du typisk at håndtere stress rent psykologisk, men også at arbejde direkte med kroppen. Det kan også være relevant at undersøge, hvordan overbelastningen er opstået. Det kan hjælpe dig til at finde ud af, hvad du selv kan gøre for at forebygge, og hvad du skal have hjælp til af din arbejdsplads eller andre.


En behandling for stress kan indeholde:

  • Hjælp til struktur i hverdagen, så gode vaner stille og roligt kan etableres
  • Stressreducerende bevægelsesformer som yoga, tai chi, gåture eller svømning. Det vil være helt individuelt, hvad der gavner
  • Forskellige former for psykoterapi til at håndtere tanker og følelser, samt hjælp til eventuel stressudløst angst eller depression
  • Meditation med vægt på afspænding samt træning af opmærksomhed og kropsbevidsthed
  • Naturterapi med ophold i skoven, ved vandet eller i terapihaver eller parker
  • Kortlægning af stressfaktorer og hjælp til praktisk håndtering af disse

Stress er et fælles ansvar  

En stressbelastning kan ikke reduceres til et individuelt problem. Når vi er belastede af stress, kan vi let komme til at føle os utilstrækkelige. Vi bebrejder måske os selv, at vi ikke kan leve op til vores egne og omverdenens krav.

Læs også: Hvornår skal jeg sygemelde mig med stress?

Samfundet og arbejdspladsen har et stort ansvar for at forebygge stress, og du har også et ansvar for at give udtryk for, hvor dine grænser går. Det kan være svært men nødvendigt at fortælle din arbejdsgiver, når du kan mærke, at du er overbelastet.

Hvis du har været sygemeldt og skal til at genoptage dit arbejde, er det vigtigt at lave en realistisk plan for tilbagevenden. Efter en længere sygemelding er det som regel en god ide med en gradvis optrapning af arbejdstid og arbejdsopgaver.

Hvis din stresstilstand er arbejdsrelateret, er det også vigtigt, at din arbejdsplads foretager de nødvendige ændringer, så du ikke igen bliver overbelastet.

Original tekst af: Birgitte Sølvstein
Sidst opdateret: 29 december 2022

Emner

Læs også