Nybagte mødre bekymrer sig ofte: Sådan kan du hjælpe

Nybagte mødre bekymrer sig ofte: Sådan kan du hjælpe

Det er en gave at blive mor, men med glæden følger bekymringer. Forskning viser, at det påvirker kvinders selvværd negativt at blive mor. Læs her, hvordan du kan støtte de nybagte mødre i dit liv.

Som nybagte forældre oplever man ofte følelser som tvivl og frygt for ikke at være god nok. Det gælder først og fremmest mødre – og især første gang, en kvinde bliver mor.

Mange er utrolig hårde ved sig selv. Tvivlen kan blive så altoverskyggende, at man glemmer at nyde tiden med sin baby. Og der kan være nok at tvivle på, hvis man først begynder:

  • Gør jeg det rigtigt?
  • Er der noget, jeg kunne gøre bedre?
  • Hvad med alt de ting, jeg ikke når?
  • Hvad med alt det, jeg ikke føler, jeg ikke kan finde ud af?

“Hvornår er jeg en god nok mor?”

Det er oftest mødrene, som giver udtryk for disse følelser. Samtidig er det mødrene, der kan have sværest ved at tilgive sig selv, når de begår fejl. Og det gør man som forældre, uanset hvor hårdt man prøver at være fejlfri.

Denne selvransagelse i forhold til ens rolle som mor fylder især hos førstegangsmødrene. De beskriver, at deres selvværd som mor jævnligt udfordres, og at de kan betvivle selv de mindste beslutninger, de tager. De spørger sig selv igen og igen: “Hvornår er jeg god nok som mor?”

Det siger måske sig selv. Når man oplever noget så stort som at blive mor for første gang, vil man alt andet lige opleve, at meget af det man gør er forkert eller ikke godt nok. Og dét vil påvirke ens selvværd.

Graviditet og fødsel påvirker kvinders selvværd

Et stort norsk studie fra 2018 har påvist netop dette: Det påvirker mødres selvværd negativt at blive forælder.

Baseret på spørgeskemaer udfyldt af knap 85.000 norske mødre, belyste forskerne blandt andet sammenhængen mellem kvinders selvværd, og det at blive mor.

Studiet påpegede, at hvor kvindernes selvværd først faldt under graviditeten, så steg det igen umiddelbart efter fødslen. Men dette øgede selvværd varede kun indtil barnet var seks måneder gammelt. Herefter faldt det igen gradvist, indtil barnet var tre år gammelt, hvor mødrenes selvværd viste sig at være på det laveste.

Bekymringerne starter under graviditeten

Årsagen til faldet i selvværd under graviditeten er måske ikke så overraskende. Mange vordende førstegangsmødre oplever en tiltagende tvivl – og til tider angst – når de nærmer sig deres termin. De kan opleve en frygt forbundet med det at føde, hvordan det mon vil være, og hvor ondt det vil gøre.

Hvad man kan læse i én bog er essentielt når man vil være en god og omsorgsfuld mor, og som kan styrke ens barns kompetencer og modstandskraft her i livet allerede fra fødslen, fremstår i en anden bog tydeligt som noget af det værste man kan gøre.

Udover bekymringer om fødslen, begynder bekymringer om moderskabet også at fylde.

  • Hvad er en god mor?
  • Hvordan bliver jeg det?
  • Kan jeg overhovedet finde ud af det?

Mange søger svar på disse spørgsmål i bøger, på blogs, gennem magasiner og brevkasser, som har vordende mødre som målgruppe.

Bøger, blogs, veninder – velmenende råd kan styrke usikkerheden

Men her opstår et paradoks for mange af de vordende mødre – det første at mange i moderskabet. Trods ihærdig søgen efter svar oplever mange, at de blot bliver efterladt med endnu flere spørgsmål, end de havde som udgangspunkt.

Det hjælper heller ikke at den tilgængelige litteratur er blevet skræddersyet til at imødekommende et væld af forskellige behov.

Hvad man kan læse i én bog er essentielt når man vil være en god og omsorgsfuld mor, og som kan styrke ens barns kompetencer og modstandskraft her i livet allerede fra fødslen, fremstår i en anden bog tydeligt som noget af det værste man kan gøre.

Ens usikkerhed bliver derfor ikke svækket, når man søger viden om forælderskabet. Den bliver tværtimod styrket.

Gode råd er der mange af. Selv når man ikke opsøger dem. Og når selvværdet daler, skal der ikke så meget til, for at de velmenende råd fra venner og familie opfattes som en kritik.

Selvværdet stiger kortvarigt efter fødslen

Udover den tiltagende tvivl og usikkerhed i forhold til, hvad der venter én som førstegangsmor, må vi ikke glemme den fysiologiske forandring. Den overrasker de fleste, uanset hvor forberedt man er på det.

Ens krop, som man kender den, forandrer sig. Mange oplever kvalme, halsbrand og andet ubehag. Måske bliver graviditeten ikke som man havde drømt om og håbet på, da man oplever forskellige graviditetsrelaterede udfordringer. Uanset hvor normalt det hele er, kan den slags gener påvirke ens selvværd negativt.

Men pludselig er fødslen – i langt de flestes tilfælde – veloverstået. Her kunne forskerne så se en gradvis stigning af de nybagte førstegangsmødres selvværd. En øgning som stod på de næste 6 måneder.

Her kunne man mistænke, at den nybagte mor får en øget følelse af, at “det her skal jeg nok få styr på” i takt med, at hun lærer sit barn at kende, og begynder at forstå og imødekomme og håndtere dets behov.

Fra smil og pludren til vilje og krav – usikkerheden vokser igen

Baby spiser, sover og græder. Ikke nødvendigvis i den rækkefølge, men der er trods alt en smule forudsigelighed i det. Der kommer pludselig smil, grin og pludren til, og der opstår en samhørighed. En slags tosomhed, som det alt andet lige er svært ikke at være helt fortabt i.

Hvordan kan det så være, at forskerne kunne identificere at førstegangsmødres selvværd begyndte af falde igen, når deres barn blev seks måneder? Forskerne påpegede dette:

Når barnet komme på den anden side af de seks måneder, tager udviklingen af egen vilje og mening til. Autonomien melder sig og selvstændigheden tager til. Barnet begynder at sidde, rejse sig, kravle og gå. Det får tiltagende både egen vilje og mening.

Her kan man som stadig forholdsvis nybagt mor igen begynde at blive usikker på, hvordan man skal håndtere barnets stadig tydeligere krav og evigt skiftende behov, hvor man som mor sjældent kan føle, at man gør det godt nok. Man bliver ikke altid længere mødt af smil, men også at voldsom utilfredshed – nogle gange over de mindste ting.

Mind nybagte mødre om, at de er gode nok

Hvad skal vi gøre med denne viden om de nybagte mødres dalende selvværd?

Hvis de ikke spørger, skal vi blot være gode til at lytte og give dem plads til at få luft for frustrationen.

Hvis de åbner op for, om de mon er de eneste i verden, der har det sådan, så kan vi hjælpe dem med at minde sig selv om, at de gør det godt nok.

Hvis din veninde, søster, kollega, kæreste eller en anden kvinde i dit liv er gravid eller lige har født, kan du være en god støtte ved at minde hende om netop det.

Husk hende på, at:

  • det er en helt normal og naturlig del af forælderskabet at føle usikkerhed og tvivl
  • det er helt okay at føle, at der er noget, man ikke har styr på – og at det kan hjælpe at acceptere dette
  • hun skal give sig selv plads til at lære hen ad vejen, og dermed passe på med at stille urealistisk høje krav til sig selv. Gør man det, opnår man sjældent andet end følelsen af at fejle
  • der findes ikke én opskrift på, hvordan man er en god mor. Der findes flere
  • det er i de små glimt, man som mor skal hente sine glæder og sejre. Og det sjældent er brugbart at fokusere på alt, hvad der ikke duer
  • moderskabet ikke kun er vildt hårdt. Det er også vildt fantastisk.

Hvis du fornemmer, at det stadig er svært for hende at slippe bekymringerne, kan du spørge:

“Kan du nå frem til en løsning ved at bekymre dig om det? Hvis ikke: Så lad være. Brug i stedet tiden på at nyde roen når babyen endelig sover med god samvittighed. Og vid, at hvis du i løbet af i dag både sørgede for mad, bleskift, og noget tøj på den lille krop, så går det hele nok alligevel.”

Original tekst af: Marie Tolstrup
Sidst opdateret: 28 december 2022

Kilder

  • van Scheppingen, M. A., Denissen, J. J. A., Chung, J. M., Tambs, K. & Bleidorn, W. (2018). Self-Esteem and Relationship Satisfaction During the Transition to Motherhood. Journal of Personality and Social Psychology, Vol. 114, No. 6, 973–99

Læs også