Mental sundhed

Det betyder noget, hvordan vi har det. Både for vores livskvalitet og for risikoen for at udvikle psykiske lidelser.

Sundhedsstyrelsen og Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer mental sundhed som en tilstand, hvor man trives, fordi man udvikler og udfolder sine evner, kan håndtere belastninger, indgår i positive sociale relationer og bidrager til fællesskabet.

Mental sundhed er altså ikke kun fravær af psykisk lidelse. Det handler om at have det godt med sig selv og andre og om at kunne håndtere dagligdagens udfordringer og stress. Når vores mentale helbred svigter, kan vi få problemer i vores forhold til andre mennesker. Både derhjemme og på arbejdet. Det giver derfor god mening at være opmærksom på, hvad vi kan gøre for at forebygge, at vi “vælter” mentalt.

Illustration: CDC | Unsplash

Hvad er psykologisk rehabilitering?

Efter et alvorligt sygdomsforløb er der heldigvis ofte mulighed for rehabilitering. Men hvad vil det egentlig sige at rehabilitere, og hvilken rolle spiller psykologien i rehabiliteringen?

Emne: Mental sundhed, Sorg og traumer

Hvordan kan man forstå og håndtere ensomhed?

Ensomhed er et stigende problem, men det er ofte forbundet med stigma og skam. Det kan desværre afholde mange fra at række ud og søge hjælp. Ensomhed opstår i et samspil af både ydre omstændigheder og psykologiske faktorer. Kortvarig ensomhed er normalt og en del af livet, og kan i bedste fald motivere til øget social aktivitet. Men langvarig ensomhed kan være skadeligt for ens mentale helbred.

Emne: Ældre, Børn og familie, Mental sundhed

Hvad er en ængstelig personlighedsforstyrrelse?

En ængstelig personlighedsforstyrrelse kommer til udtryk gennem dårligt selvværd og manglende tro på sig selv i sociale situationer. Der er forskellige grader af personlighedsforstyrrelser, og når man behandler dem, bliver der fokuseret på, hvordan oplevelser tidligere i livet har sat et præg på den måde, man møder andre mennesker.

Emne: Forskning, Mental sundhed

Identitetstyveri handler ofte om andet end at snyde

En falsk profil på sociale medier kan være en nem måde at komme i kontakt med nogen, der vil give opmærksomhed. For offeret kan det være et kæmpe chok at finde ud af, at den man har skrevet med, talt med og betroet sig til er en helt anden.

Emne: Mental sundhed

Tilbage på arbejde – en bæredygtig tilgang

Coronakrisen har ændret arbejdslivet for mange af os det seneste år. Med genåbningen begynder vi at komme tilbage på arbejdet. Hvordan kan vi gøre det på en god måde?

Emne: Arbejdsliv, Corona, Mental sundhed

Sådan kan PMS påvirke vores relationer

Vi taler sjældent højt om PMS. Men det er ikke kun forbundet med fysiske gener. Også psykiske gener kan følge med og påvirke relationer og ikke mindst parforholdet.

Emne: Mental sundhed, Parforhold

Næste bølge i coronakrisen: de psykiske reaktioner

Mange undersøgelser tyder på, at pandemien påvirker vores mentale helbred i væsentlig grad. Men hvornår udvikler de naturlige reaktioner sig til psykisk lidelse? Og hvad kan vi gøre for at forebygge det?

Emne: Corona, Mental sundhed
børns behov i forbindelse med skilsmisse

Kender du til coronaskam?

Vi kan opleve coronaskam, hvis vi bliver smittet, eller mens vi prøver at finde vores ben at stå på i dagligdagen midt under en pandemi. Vi skal lære at håndtere denne følelse

Emne: Corona, Mental sundhed
Alt om psykologi

Orker du heller ikke mere? Kom godt igennem coronatrætheden

I første del af coronakrisen vidste vi ikke meget om den nye virus, og angsten og frygten fyldte meget. Nu er det mere udmattelse og træthed, der fylder. Vi orker ikke mere. Hvordan sikrer vi, at vi kommer godt igennem den svære tid?

Emne: Corona, Mental sundhed
Vrede børn

Vrede børn

Flere børn reagerer med vrede og aggressive handlinger, ifølge fagpersoner. Men hvordan håndterer vi børn og unge med vrede, vilde og voldsomme reaktioner?

Emne: Børn og familie, Mental sundhed

Hvornår er det tid til at gå i parterapi?

Få par gør brug af parterapi til trods for, at det er en dokumenteret virksom behandling. Få et kig ind i det parterapeutiske rum, bliv klogere på, hvornår det er tid til at søge hjælp og lær, hvordan I kan få mest muligt ud af jeres forløb.

Emne: Børn og familie, Mental sundhed, Parforhold
Alt om psykologi

Hvad er psykisk vold?

Den 1. april 2019 trådte en ny straffelov i kraft, der kriminaliserer psykisk vold på lige fod med fysisk vold. Men hvad er psykisk vold egentlig?

Emne: Mental sundhed, Parforhold
alt om psykologi

Psykiske reaktioner på kræft

En kræftsygdom kan være en stor psykisk belastning. Det er naturligt at reagere. Men hvordan reagerer man typisk? Og hvornår kan man have gavn af støtte eller psykologhjælp?

Emne: Mental sundhed, Pårørende
Illustration: Mark Williams | Unsplash

Hvad er hypnose?

Hypnose har ofte været betragtet som noget mystisk eller magisk. Men der ligger nogle helt almene principper bag, og det kan bruges til at hjælpe mennesker med forskellige psykiske problemer. Der er dog forskel på, hvor modtagelige vi er for hypnose.

Emne: Forside, Mental sundhed

Ung og alene – hvem er jeg uden mine venner?

Det kan være svært at være ung i coronakrisen. Mange unge er vant til at leve et liv i højt tempo, og fællesskaberne er særligt vigtige i ungdomsårene. Hvordan kan vi hjælpe de unge?

Emne: Børn og familie, Corona, Mental sundhed, Unge
Alt om psykologi

Coronakrisen kan gøre os ensomme

Selvom Danmark forsigtigt er ved at åbne, er mange berørte af coronakrisen og har mere eller mindre isoleret sig. Hvis man er vant til en travl hverdag, kan tiden i relativ isolation være en stor omvæltning. Især når det er uvist, hvor længe det varer.

Emne: Corona, Mental sundhed