Børn og familie

Som forældre har vi stor indflydelse på vores børns udvikling. Det har andre voksne også, når børnene begynder i institution, i skole og til fritidsaktiviteter.

Forskning viser, at en tryg tilknytning til forældre og voksne er den faktor i barnets tidlige liv, der har størst betydning for barnets udvikling og personlighed. Den grundlæggende opgave som forælder har således ikke forandret sig meget, men det har verden.

Livet som forælder er kompliceret og omdrejningspunkt for en masse skiftende holdninger og trends. Det kan være rart at huske på, at børn og forældre er forskellige og ingen er perfekte.

Hvordan kan man forstå og håndtere ensomhed?

Ensomhed er et stigende problem, men det er ofte forbundet med stigma og skam. Det kan desværre afholde mange fra at række ud og søge hjælp. Ensomhed opstår i et samspil af både ydre omstændigheder og psykologiske faktorer. Kortvarig ensomhed er normalt og en del af livet, og kan i bedste fald motivere til øget social aktivitet. Men langvarig ensomhed kan være skadeligt for ens mentale helbred.

Emne: Ældre, Børn og familie, Mental sundhed
Illustration: Canva

Krigstraumer hos børn

Børn, der oplever krig, reagerer på forskellige måder. Nogle børn udvikler, det man kalder for krigstraumer. Og de kan på mange måde ligne de traumer, som voksne også udvikler. Voksne omkring barnet skal være særligt opmærksomme på, at hjælp til barnet ofte går gennem forældrenes evne og mulighed til at berolige deres eget nervesystem.

Emne: Børn og familie, Forside

Højt begavede børn og psykiske udfordringer

Højt begavede børn kan ligesom alle andre børn have vanskeligheder med indlæring og udvikling. Men vanskelighederne kan være svære at opdage for andre, fordi den høje begavelse kan kompensere for dem.

Emne: Børn og familie, Forside, Forskning

Børn bliver også stressede

Stress er kroppens og hjernens måde at fortælle, at der er noget galt, og også børn kan opleve at mærke stress. Stress kan smitte fra forældre til børn, men som forælder kan man også hjælpe med at sænke sit barns stressniveau.

Emne: Børn og familie, Stress

Forfulgt af forældres alkoholproblemer

Tal viser, at i gennemsnit lever mere end to børn i hver eneste danske skoleklasse i et hjem, hvor der er problemer med alkohol eller andre rusmidler. Konsekvenserne er alvorlige og kan forfølge børnene ind i voksenalderen. Viden om det kan være med til at forebygge senfølger.

Emne: Børn og familie, Misbrugslidelser

Når alvorlig sygdom rammer ens barn

Det er en stor omvæltning for hele familien, når et barn bliver ramt af alvorlig eller kronisk sygdom. Både barn, søskende og forældre bliver påvirket. Der er mulighed for at søge hjælp og støtte.

Emne: Børn og familie, Pårørende, Sorg og traumer

Stress under graviditet og fødsel kan påvirke barnet

Det kan sætte livsvarige spor hos barnet, når moren er stresset under graviditet og fødsel. Flere fagfolk peger på, at tiden i livmoderen formentlig er den mest betydningsfulde periode i et menneskes liv.

Emne: Børn og familie, Stress
Vrede børn

Vrede børn

Flere børn reagerer med vrede og aggressive handlinger, ifølge fagpersoner. Men hvordan håndterer vi børn og unge med vrede, vilde og voldsomme reaktioner?

Emne: Børn og familie, Mental sundhed

Hvornår er det tid til at gå i parterapi?

Få par gør brug af parterapi til trods for, at det er en dokumenteret virksom behandling. Få et kig ind i det parterapeutiske rum, bliv klogere på, hvornår det er tid til at søge hjælp og lær, hvordan I kan få mest muligt ud af jeres forløb.

Emne: Børn og familie, Mental sundhed, Parforhold

Typiske paradokser i et parforhold

Som par kan man være ens og forskellige på samme tid. Selvom man har valgt at være sammen, kan forskellige behov give konflikter over tid. Der er typisk en række paradokser på spil, som man kan arbejde med.

Emne: Børn og familie, Parforhold

Ung og alene – hvem er jeg uden mine venner?

Det kan være svært at være ung i coronakrisen. Mange unge er vant til at leve et liv i højt tempo, og fællesskaberne er særligt vigtige i ungdomsårene. Hvordan kan vi hjælpe de unge?

Emne: Børn og familie, Corona, Mental sundhed, Unge
Alt om psykologi

Når angst bliver et hverdagsfænomen

Danmark er forandret i en længere periode. Hvordan håndterer vi den angst, der risikerer at følge med coronakrisen? Det er vigtigt, at den ikke går ud over dem, der er med til at åbne Danmark op.

Emne: Børn og familie, Corona, Mental sundhed

Børnefortællinger i coronaens tidsalder

Når den store verden lukkes ned, bliver verden lille. På godt og ondt. Den nære familie bliver afgørende. Hvad betyder coronakrisen set med barnets øjne? Læs fortællinger fra et børneperspektiv.

Emne: Børn og familie, Corona

Coronakrisen rammer børn i misbrugsfamilier

Børn i familier med alkoholproblemer har haft det ekstra svært i coronakrisen. Situationen har for nogle været uudholdelig og til tider farlig. Men vi kan gøre en forskel.

Emne: Børn og familie, Corona, Misbrugslidelser

Skærme i coronaens tid

Normalt er mange familier påpasselige med at parkere børn foran en skærm i længere tid. Men lige præcis i den nuværende situation er der faktisk grundlag for at gøre en undtagelse.

Emne: Børn og familie, Corona, Mental sundhed
Vrede børn

Hvilke børn taber under coronakrisen? Kig dig omkring

Den aktuelle coronakrise presser et utal af forældre i dagligdagen, og det øger antallet af sårbare og udsatte børn. Hvordan spotter vi disse skrøbelige børn? Og kan vi overhovedet hjælpe dem, når vi skal holde fysisk afstand?

Emne: Børn og familie, Corona, Mental sundhed