Stress

Kortvarig stress eller det at have meget travlt i en periode er ikke usundt. Længerevarende stress kan derimod blive både psykisk og fysisk belastende.

Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, man har – eller oplever, at man har. Når man står overfor noget, der virker belastende, udløser kroppen stresshormoner, blandt andet kortisol og adrenalin. Man får hjertebanken og blodet cirkulerer hurtigere rundt i kroppen. Det kan være brugbart, hvis man fx præstere noget ekstra i en kortere periode.

Problemet opstår, hvis man er belastet over længere tid. Det er nemlig usundt for kroppen at befinde sig i konstant alarmberedskab. Når man er overbelastet reagerer man med stress – og hvis belastningen har været stor og stået på i lang tid, siger kroppen fra og man kan “brænde ud”.

Illustration: Remi Walle | Unsplash

Inddrag pårørende i behandlingen af stress

Når en person i familien får stress, bliver de pårørende også påvirket. I forbindelse med behandlingen af stress kan der være flere fordele ved at inddrage familien i stressforløbet.

Emne: Pårørende, Stress
Illustration: Amy Hirschi | Unsplash

Hjælp en medarbejder tilbage efter stress

Hvis en medarbejder på arbejdspladsen bliver sygemeldt med stress, er der flere ting, man kan gøre som leder for at hjælpe medarbejderen tilbage. Som leder skal man huske den gode kommunikation. Og man skal være opmærksom på, at der kan være tilbagefald undervejs i processen.

Emne: Arbejdsliv, Stress
Getty Images

Hvad er dissociation?

Når hjernen udsættes for stærk stress, kan vores bevidsthedstilstand ændre sig, så vi oplever omverdenen og os selv anderledes. Nogle ændrede bevidsthedstilstande kaldes dissociation. Dissociation er en del af vores overlevelsesinstinkt. Dissociation kan også udvikle sig til vedvarende symptomer og psykisk lidelse, som det er vigtigt at kende til for at få den rette behandling.

Emne: Skizofreni, Sorg og traumer, Stress
Illustration: Josefa Ndiaz | Unsplash

Hjælp dine medarbejdere, når stress står for døren

Det er ikke alle ledere, der føler sig ordentligt klædt på til at forebygge og håndtere stress blandt medarbejderne, selvom det er en del af ledelsesopgaven. Hvis stressen skal til livs på jobbet, er det først og fremmest nødvendigt, at lederne skaber en kultur, hvor man kan tale sammen om emnet.

Emne: Arbejdsliv, Stress

Autisme øger risikoen for stress

Vi kan alle blive ramt af stress, men personer med autisme er mere sårbare end andre. Især hvis personen selv eller omverdenen ikke har forståelse for de behov, autismen kan medføre.

Emne: Autisme og Aspergers, Stress

Børn bliver også stressede

Stress er kroppens og hjernens måde at fortælle, at der er noget galt, og også børn kan opleve at mærke stress. Stress kan smitte fra forældre til børn, men som forælder kan man også hjælpe med at sænke sit barns stressniveau.

Emne: Børn og familie, Stress

10 gode råd til dig, der er ramt af stress på jobbet

Alle kan blive ramt af arbejdsrelateret stress. Der findes ikke et enkelt greb, der kan forebygge de mange sygemeldinger, vi ser i dag. Her kan du læse 10 gode råd fra psykologen om nogle af de ting, man kan gøre, hvis man er ramt.

Emne: Arbejdsliv, Stress

Stress under graviditet og fødsel kan påvirke barnet

Det kan sætte livsvarige spor hos barnet, når moren er stresset under graviditet og fødsel. Flere fagfolk peger på, at tiden i livmoderen formentlig er den mest betydningsfulde periode i et menneskes liv.

Emne: Børn og familie, Stress
Alt om psykologi

Hvad er psykose?

Der er forskel på, hvor sårbare vi er for at få en psykose. Men vi kan alle blive psykotiske, hvis vi bliver udsat for tilstrækkelig belastning i forhold til, hvad vi kan håndtere psykisk.

Emne: Bipolar lidelse, Forside, Misbrugslidelser, Skizofreni, Stress

Stress på jobbet er et fælles ansvar: Gode råd til en bedre arbejdskultur

Stress på jobbet er aldrig den enkelte medarbejders ansvar. Ofte handler det om, at arbejdsopgaverne er sat ind i nogle rammer, der ikke er realistiske, eller at forventningerne på arbejdspladsen er uklare. Læs de gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du selv eller en kollega har stress, og hvad man sammen kan gøre for at forebygge problemet.

Emne: Stress
Illustration: Nik Shuliahin | Unsplash

Når man er sygemeldt med stress

Det kan være svært at acceptere, at man er syg med stress. Og det er individuelt, hvornår man er klar til at komme tilbage på arbejde. Her er nogle råd til, hvad man selv kan gøre.

Emne: Arbejdsliv, Stress
Illustration: Tim Gouw | Unsplash

Hvornår skal jeg sygemelde mig med stress?

En arbejdsplads kan være kilde til glæde og fællesskab, men kan også være den primære kilde til stress. Hvor alvorlige tegn på stress skal man have, før man bør sygemelde sig?

Emne: Arbejdsliv, Stress

Derfor er vores arbejde så vigtigt for vores identitet

Vores forhold til vores arbejde handler ikke kun om at have noget at stå op til. Det handler i høj grad om vores identitet og om at kunne bruge sig selv og føle tilfredshed. Derfor er det også ekstra hårdt for os, når jobbet driller - eller vi mister det.

Emne: Arbejdsliv, Stress
Illustration: Emma Simpson | Unsplash

Kort om forskning og stress

Stress er ikke en diagnose men en tilstand, som opstår, når vi er psykisk overbelastede - men stress kan føre til sygdom. Forskning tyder på, at forskellige former for psykoterapi er effektivt mod stress - det samme er let fysisk aktivitet.

Emne: Forskning, Stress

Mobning på arbejdspladsen kan gøre os syge

Vi har et fundamentalt behov for at knytte os til andre mennesker. Forskning viser, at det kan gå ud over vores helbred, når vi er udsat for mobning. Vi risikerer at blive ramt af stress, angst og depression. Det er vigtigt, at ledelsen sørger for en kultur, hvor man respekterer hinanden, og hvor mobning er uacceptabelt.

Emne: Arbejdsliv, Stress