Isoleret med familien – hvad gør vi nu?

Isoleret med familien – hvad gør vi nu?

Coronavirussen har sendt Danmark og det mest af verden ud i en krisesituation. Mange voksne er sendt hjem fra arbejde. De fleste børn er hjemme med deres forældre. Kan vi finde ud af at være så meget sammen derhjemme uden at se andre? Og hvad betyder fysisk kontakt egentlig for os?

børns behov i forbindelse med skilsmisse
Illustration: Getty Images

Vi er ofte tætte, når vi skal passe på hinanden. Nu skal vi passe på os selv og hinanden ved ikke at være det. Over hele kloden prøver vi nu at passe på hinanden ved paradoksalt nok at holde os mere for os selv. Med coronakrisen er vi vidne til en helt ny situation, vi ikke har prøvet før. En krisesituation.

Hvad kommer det til at betyde for familierne, og hvordan håndterer vi det bedst muligt? Det er svært at svare på, da ingen af os har erfaringer, vi kan gøre brug af. Det vil blive belyst i denne artikel.

Fysisk kontakt er vigtigt for børn

Selvom vi nu sidder derhjemme med angsten og usikkerheden, er det vigtigt, at vi ikke sender for meget af det i retning af vores børn.

I andre krisesituationer reagerer vi ved at komme tættere på hinanden. Være mere sammen, holde om hinanden. Det må vi ikke nu, og det gør det faktisk endnu sværere.

Her er det vigtigt at pointere, at forældre og børn gerne må være tætte med hinanden. Og det skal de blive ved med – især i forhold til små børn, hvis angst ellers kan blive uudholdelig. De fleste børn er afhængige af fysisk kontakt, berøring og stimulering, og derfor er det godt at være tydelig og bevidst om, at familien ikke fraviger det.

Det er vigtigt, at vi husker os selv og hinanden på, at det er en krisesituation. Det er ikke normalen. Det skal vi igen og igen kommunikere til os selv og vores børn.

Fysisk kontakt er ikke farligt. Bakterier er ikke farlige. Urenhed er ikke farligt – under normale omstændigheder. Det er bare ikke normalt lige nu. Hvis vi ikke er meget tydelige om det, risikerer vi, at det sætter sig i os eller vores børn som svær angst.

Sådan taler du med dit barn om coronavirussen

Styrk dit barns tillid til myndighederne

Coronakrisen har gjort mange af os bange. Bange for, at vi eller vores nærmeste skal blive alvorligt syge. Bange for vores økonomiske livsgrundlag. Hvordan kan vi bedst muligt håndtere denne angst sammen med vores børn?

Her kan tillid være den væsentligste medicin mod angsten. Det er vigtigt, at vi som forældre signalerer over for vores børn, at vi har tillid til Mette og Søren. Tillid til, at de mange tiltag er med til at passe på dig og mig og vores familie. At ferien er aflyst og skolen lukket for at passe på os.

Man kan for eksempel være enig eller uenig i lukningen af landets grænser, men det øger trygheden hos dit barn at støtte op om Mette og Sørens beslutning. Beslutningen handler om at passe bedst muligt på hinanden og især de mest udsatte. Det er på mange måder en smuk og næstekærlig værdi, der kan være med til at gøre børn trygge.

Når det kommer til tillid, er vi nok bedre stillet end andre lande, da vi i Danmark har øget tillid til vores sundhedssystem og ledelse. Det er ikke en selvfølge i andre lande.

Internet og sociale medier

Hvis denne krise havde ramt os for bare 20 år siden, havde der ikke været samme mulighed som i dag for at være i kontakt med vores øvrige familie og venner, hvis fødselsdage vi har aflyst for at undgå smittefare.

Tiden giver os heldigvis mulighed for at udforske andre ikke så fysiske måder at være sammen på. Med sociale medier har vi en unik mulighed for at vedligeholde venskaber og familierelationer, og det har stor betydning for børnenes hverdag i disse dage.

Selvom det er anbefalelsesværdigt at holde skærmpauser og få frisk luft, tjener nettet lige nu til, at vi kan vedligeholde vores sociale kontakter. Også selvom vi som forældre under normale omstændigheder helst så, at det var i den fysiske verden.

Også her skal vi huske på, at det er en krisesituation. Når den er slut, skal vi være mindst lige så meget fysisk sammen som før. Det er vigtigt at være bevidst om, så denne tid ikke sætter sig som en generel angst for tæt fysisk samvær efterfølgende.

Pas på konflikterne

Vi skal være meget sammen på et tidspunkt, hvor vi alle er forvirrede, bekymrede og ængstelige. Angst og usikkerhed kan nemt skabe grundlag for konflikter i hjemmet. Måske har vi alle i øjeblikket tendens til at have kortere lunte.

Vi må øve os i at være overbærende med os selv og hinanden. Det kan være en god ide at være på forkant med det og italesætte det – gerne allerede før det sker. Italesætte at vi lige nu er i en presset situation, og at selvom vi forsøger at bruge tiden sammen så hyggeligt som muligt, kan der opstå konflikter. Og det vil der.

Som voksen bør man samtidig være særligt opmærksom på ikke at give ny energi og liv til de konflikter, der dukker op. Det er vigtigt at få dem lukket ned, før de løber løbsk. Her har man som voksen et særligt ansvar for at trække sig eller mægle mellem stridende søskende. Men det er svært, når vi er pressede.

Sygdomsangst: når angsten for sygdom tager over

Teenagere

Teenagere kan være en særlig udfordring i denne tid. Selvom de nyder at passe sig selv bag lukkede døre, og der måske foregår en rig korrespondance med venner på sociale medier, kan trangen til at deltage i familielivet være lille.

Når nye tilstande opstår, har mange teenagere et naturligt behov for at stille spørgsmål. At kræve frisk luft og motion dagligt kan blive en udfordring, hvis din teenager ikke deler samme opfattelse. Selvom du har sunde og kloge argumenter klar, kan det være svært at slæbe en 15-årig med på gåtur, hvis han eller hun ikke ønsker det. Ikke fordi teenageren ikke nærer respekt for dig som forælder, er uvorn eller på tværs, men fordi det at være ung i høj grad handler om at blive selvstændig og træffe egne beslutninger.

Her bør man overveje, hvor meget konflikterne skal fylde. Og man bør smide, hvad man har i hænderne og slå til, når teenageren melder sig på banen. Også selvom du skal lægge øre til et spil på nettet, de er særlig optaget af lige nu og som overhovedet ikke interesser dig. Her kan det være en god ide at vende det rundt forsøge at nyde deres entusiasme og energi. 

Coronakalender

Når vi er meget hjemme, vil mange af os sikkert falde ned i vores forskellige elektroniske devices. Og de voksne være orienteret mod nyheder.

Det kan dog anbefales, at vi prøver at strukturere vores hverdag lidt. Flere familier laver en “coronakalender” sammen med børnene, som man udfylder med ideer til dagens indhold.

Her vil der også være tid til, at de voksne kan være koncentreret om nyheder og at holde sig opdateret på den aktuelle situation. De børn, der har alderen og interessen for det, kan også få tid i kalenderen til at blive opdateret.

Formålet er at disciplinere os, så vi undgår, at bekymringerne og angsten flyder ud over hele hverdagen. Ligesom corona har angst og bekymringer også en tendens til at smitte. Derfor bør man undlade at tjekke sin telefon hvert femte minut for en corona-update og det stigende smitteantal. Det tager nærværet fra ens børn og giver ikke nogen pause. Og vi har alle brug for pauser.

En coronakalender kan hjælpe med at aflede os fra bekymringerne og få øje på, hvilke muligheder der kan være i denne tid for familien. Det kunne være muligheden for, at vi lærer os selv og hinanden lidt bedre at kende. Hvad kunne være sjovt at gøre sammen? Hvordan kan vi være sammen, når vi keder os? Og hvad er egentlig det allervigtigste for os som familie lige nu?

Få trygge børn i en travl hverdag

Læs mere på coronasmitte.dk

Original tekst af: Morten Prahl , Viden om psykologi redaktionen
Sidst opdateret: 29 december 2022

Læs også