Viden om psykologi

Artikler om psykologi skrevet til dig – af psykologer. Søg blandt vores emner om ADHD, angst, autisme og aspergers, vrede, sorg, ensomhed og læs også om psykologien i arbejdslivet. Få indblik i psykologien i vores hverdag og gode råd til mental sundhed og livet som pårørende.

Artikler

Illustration: Remi Walle | Unsplash

Inddrag pårørende i behandlingen af stress

Når en person i familien får stress, bliver de pårørende også påvirket. I forbindelse med behandlingen af stress kan der være flere fordele ved at inddrage familien i stressforløbet.

Emne: Pårørende, Stress
Illustration: Kulli Kittus | Unsplash

Pårørende til en person med bipolar lidelse

Som pårørende til en person med bipolar lidelse kan det være svært at forstå og forholde sig til de ændringer, der sker med ens nærmeste i de forskellige faser af sygdommen. Angst, usikkerhed, sorg, irritabilitet og afmagt er almindelige reaktioner.

Emne: Bipolar lidelse, Pårørende
Illustration: Micheile dot com | Unsplash

Hvorfor får nogen depressioner og andre ikke?

Det er velkendt, at depressive perioder ofte kommer efter en belastende periode, og man ved også, at hvis man én gang har haft depression, så er det mere sandsynligt, at man får det igen. Samtidig er det evident, at samme belastende begivenheder for nogen fører til depression og for andre ikke.

Emne: Depression
Illustration: CDC | Unsplash

Hvad er psykologisk rehabilitering?

Efter et alvorligt sygdomsforløb er der heldigvis ofte mulighed for rehabilitering. Men hvad vil det egentlig sige at rehabilitere, og hvilken rolle spiller psykologien i rehabiliteringen?

Emne: Mental sundhed, Sorg og traumer
Illustration: Amy Hirschi | Unsplash

Hjælp en medarbejder tilbage efter stress

Hvis en medarbejder på arbejdspladsen bliver sygemeldt med stress, er der flere ting, man kan gøre som leder for at hjælpe medarbejderen tilbage. Som leder skal man huske den gode kommunikation. Og man skal være opmærksom på, at der kan være tilbagefald undervejs i processen.

Emne: Arbejdsliv, Stress
Illustration: Canva

Hvordan behandler man borderline personlighedsforstyrrelse?

Borderline personlighedsforstyrrelse kan psykoterapeutisk behandles på flere forskellige måder. Metoderne har blandt andet fokus på at give personer med diagnosen en bedre forståelse af følelser hos både sig selv og andre. Derudover kan man som pårørende også gøre en del for at hjælpe personer med borderline.

Emne: Borderline, Pårørende
Getty Images

Hvad er dissociation?

Når hjernen udsættes for stærk stress, kan vores bevidsthedstilstand ændre sig, så vi oplever omverdenen og os selv anderledes. Nogle ændrede bevidsthedstilstande kaldes dissociation. Dissociation er en del af vores overlevelsesinstinkt. Dissociation kan også udvikle sig til vedvarende symptomer og psykisk lidelse, som det er vigtigt at kende til for at få den rette behandling.

Emne: Skizofreni, Sorg og traumer, Stress
Illustration: Josefa Ndiaz | Unsplash

Hjælp dine medarbejdere, når stress står for døren

Det er ikke alle ledere, der føler sig ordentligt klædt på til at forebygge og håndtere stress blandt medarbejderne, selvom det er en del af ledelsesopgaven. Hvis stressen skal til livs på jobbet, er det først og fremmest nødvendigt, at lederne skaber en kultur, hvor man kan tale sammen om emnet.

Emne: Arbejdsliv, Stress
Illustration: Pablo Varela | Unsplash

Autisme og OCD: Der er forskel på årsagen til handlemønstre

Både autisme og OCD er kendetegnet ved forskellige former for gentagende, ritualiserede handlinger. Selvom handlemønstrene i de to diagnoser på overfladen kan ligne hinanden, er der stor forskel på, hvad der ligger til grund for dem. Det er vigtigt at tage højde for i forbindelse med behandlingsforløb.

Emne: Autisme og Aspergers, OCD

Når ældre bliver ramt af sorg

Ældre mennesker oplever hyppigt at miste tætte personer til døden, men det betyder ikke, at sorgen efter tabet bliver lettere. Ældre efterladte kan også opleve kompliceret og funktionsnedsættende sorg, men der er hjælp at hente.

Emne: Ældre, Sorg og traumer

Hvordan kan man forstå og håndtere ensomhed?

Ensomhed er et stigende problem, men det er ofte forbundet med stigma og skam. Det kan desværre afholde mange fra at række ud og søge hjælp. Ensomhed opstår i et samspil af både ydre omstændigheder og psykologiske faktorer. Kortvarig ensomhed er normalt og en del af livet, og kan i bedste fald motivere til øget social aktivitet. Men langvarig ensomhed kan være skadeligt for ens mentale helbred.

Emne: Ældre, Børn og familie, Mental sundhed
Illustration: Canva

Krigstraumer hos børn

Børn, der oplever krig, reagerer på forskellige måder. Nogle børn udvikler, det man kalder for krigstraumer. Og de kan på mange måde ligne de traumer, som voksne også udvikler. Voksne omkring barnet skal være særligt opmærksomme på, at hjælp til barnet ofte går gennem forældrenes evne og mulighed til at berolige deres eget nervesystem.

Emne: Børn og familie, Forside

Højt begavede børn og psykiske udfordringer

Højt begavede børn kan ligesom alle andre børn have vanskeligheder med indlæring og udvikling. Men vanskelighederne kan være svære at opdage for andre, fordi den høje begavelse kan kompensere for dem.

Emne: Børn og familie, Forside, Forskning

Kan man behandle traumer og PTSD?

PTSD og psykiske traumer kan behandles med forskellige former for psykoterapi. Der kan være en række fælles træk ved terapiformerne, men de har også hver især deres egne fokusområder.

Emne: 

Hvad er en ængstelig personlighedsforstyrrelse?

En ængstelig personlighedsforstyrrelse kommer til udtryk gennem dårligt selvværd og manglende tro på sig selv i sociale situationer. Der er forskellige grader af personlighedsforstyrrelser, og når man behandler dem, bliver der fokuseret på, hvordan oplevelser tidligere i livet har sat et præg på den måde, man møder andre mennesker.

Emne: Forskning, Mental sundhed

Hvad er pædofili?

Personer med pædofili har en vedvarende eller tilbagevendende seksuel interesse i børn. At have pædofili kan være men er ikke identisk med at begå seksuelle overgreb på børn. Det vurderes at omkring en procent af den almene befolkning har pædofili.

Emne: Forskning

Skrevet til dig – af psykologer

Artiklerne i vidensbanken på psykologeridanmark.dk er skrevet til dig, der gerne vil vide mere om, hvilken betydning psykologien og mental sundhed har i vores hverdag. Du kan finde viden og information om alt fra psykiske lidelser og behandling af dem – til hvordan vores psyke og adfærd spiller sammen og hvilken betydning, vores relationer til hinanden har.

Hvem står bag vidensbanken: Viden om psykologi

Artiklerne er udgivet af Dansk Psykologforening, og de er skrevet af psykologer med ekspertviden indenfor det felt de skriver om.

Dansk Psykolog Forening ønsker med artiklerne i vidensbanken at bidrage med solid, troværdig og kvalificeret viden om de mange livsudfordringer, mange af os møder igennem livet. Samtidig lever vi i en tid, hvor psykiske lidelser rammer mange, og vi har som psykologer en stor samfundsopgave i at hjælpe og behandle de mange mennesker, der har en psykisk lidelse – og hjælpe og guide pårørende.

Artiklerne i vidensbanken er oprindeligt udgivet i perioden 2017-2022 på hjemmesiden psykologeridanmark.dk.

Hvorfor en vidensbank om psykologi?

I en tid, hvor flere får stress, angst og depression eller andre psykiske lidelser, er der brug for at udbrede viden om psykiske problemstillinger og lidelser.

Omkring 700.000-800.000 danskere vil i løbet af et år have symptomer svarende til kriterierne for en psykisk lidelse, og angst og depression vurderes til at være de hyppigst forekommende lidelser. Tendensen er den samme i hele verden. Det er også grunden til, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, konkluderer, at psykiske lidelser kommer til at være den største og mest omkostningstunge post på det globale sundhedsbudget i 2025.

Psykiske lidelser er blevet folkesygdomme på linje med kræft og hjertekarsygdomme. Vi har som samfund en kæmpe opgave i at hjælpe og behandle de mennesker, der ikke har det godt. Vores bidrag er i den forbindelse af dele den viden psykologerne har, og pege på råd til, hvad man selv kan gøre. Dansk Psykolog Forening arbejder ud over det for at sikre psykologers vilkår og kompetencer, så de kan varetage deres opgave med at løfte danskernes psykiske velfærd og trivsel.

Læs mere om Dansk Psykolog Forenings arbejde